26/11/23
Aquesta va ser l’emoció que vam sentir el passat 26 de novembre a Banyeres de Mariola, on novament un grup de joves aventurers ens vam reunir en una nova eixida Cavanilles Explora per continuar explorant el territori rural de la Comunitat Valenciana.
“Perseguim la felicitat, i el medi rural respon a la nostra recerca.”
Aquesta va ser l’emoció que vam sentir el passat 26 de novembre a Banyeres de Mariola, on novament un grup de joves aventurers ens vam reunir en una nova eixida Cavanilles Explora per continuar explorant el territori rural de la Comunitat Valenciana.
Tot i que va amanéixer un dia fred i boirós, l’Ajuntament de Banyeres de Mariola va rebre l’expedició juvenil amb una càlida i dolça benvingunda amb infussió de timó de la Serra de Mariola i coques.
Mentre els joves desdejunaven, l’alcalde de Banyeres de Mariola, Joan Sempere, també va nutrir els expedicionaris amb coneixement al recordar les observacions del municipi que va prendre l’il·lustre botànic Cavanilles durant les dos ocasions que hi va estar. Cavanilles va destacar l’esperit emprenedor i l’exemplar caràcter treballador dels habitants d’aquest municipi, del qual destingeuix meravellat que la misèria havia sigut desterrada d’aquest territori.
Carregats d’energia, vam iniciar la caminada visitant els antics molins de paper Sol i l’Ombria. Cristina, responsable de l’oficina de turisme de Banyeres de Mariola, va explicar la història i funcionament d’aquests monumentals molins de paper alçats al llarg del riu Vinalopó que van ser motor econòmic de la localitat entre els segles XVIII i XX.
Durant el passeig, els joves van contemplar la rica flora i fauna del paisatge de ribera del riu Vinalopó. Arribats al partidor d’aigües, l’expedició juvenil va iniciar la senda PR-CV 313 per pujar a La Blasca, la cota màxima de tota la serra de la Fontanella.
Una vegada més, va ser l’esperit aventurer, la companyonia, el desig de conéixer i explorar, les divertides converses i les rialles el que va impulsar els joves a pujar a 1.120 metres d’altitud per disfrutar de la magnífica i sorprenent panoràmica de la serra de Mariola i la comarca de l’Alcoià.
Al llarg del camí vam recórrer una abundant pineda i bosquets d’alzines i coscolls que prosperen a la serra aprofitant les condicions d’altitud i humitat. A més a més, vam passar diversos masos antics com el de la Foia Rodona i el de Perolit, destinats al treball de bancals d’oliveres i atmelers.
En acabar la marxa senderista, vam dinar en germanor a l’àrea recretiva Molí de l’Ombria, una preciosa zona d’acampada on les fulles caduques dels xops havien format una tardorenca catifa vegetal i el xiuxiueig del riu Vinalopó acompanya les converses i l’intercanvi d’experiències dels expedicionaris.
L’eixida juvenil va concloure amb la visita al castell-fortalesa de Banyeres de Mariola, on Cristina ens va explicar el seu estil de contrucció i ens va contar el seu paper defensiu al llarg de la història del municipi.
A més a més, els joves van accedir al museu de festes on van conéixer la festa de moros i cristians de Banyeres de Mariola, la qual ja va disfrutar i descriure Cavanilles fa 230 anys quan va visitar el municipi per segona vegada durant les festes a Sant Jordi.
Els joves es van despedir de Banyeres de Mariola contemplant en unió la posta de sol des de l’alt de la torre del Castell mentre interioritzaven tots els aprenentatges adquirits i les experiències i emocions viscudes després de passar un enrequidor diumenge de joventut, aventura i cultura al medi rural.
La passió de Cavanilles per recórrer, conéixer i deixar testimoni de la geografia i el patrimoni natural, històric i cultural valencians continua viva 230 anys després amb l’esperit il·lustarat d’aquestos joves aventurers.