12/7/23
L’1 de juliol, mig centenar de joves de tota la Comunitat Valenciana, van emprendre un periple en què han recorregut a peu, i en format de campament gratuït, els 8 pobles que composen la Vall del Xúquer (La Ribera Alta) en la primera edició d’Expedició Juvenil Cavanilles: Sellent i Xúquer, Rius de Vida.
40 joves d’entre 15 i 17 anys de tota la Comunitat Valenciana han recorregut durant 12 dies la Vall del Xúquer.
L’1 de juliol, mig centenar de joves de tota la Comunitat Valenciana, van emprendre un periple en què han recorregut a peu, i en format de campament gratuït, els 8 pobles que composen la Vall del Xúquer (La Ribera Alta) en la primera edició d’Expedició Juvenil Cavanilles: Sellent i Xúquer, Rius de Vida, que ha comptat, entre altres, amb la participació de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).
«Ha sigut una experiència meravellosa i increïble» afirmen els i les joves procedents de 36 municipis de tot el territori valencià que han visitat els diferents paratges naturals que conformen la Vall del Xúquer, d’una manera aventurera, seguint els transcurs dels rius Xúquer i Sellent a peu i en caiac.
Durant els 12 dies que ha durat l’Expedició Cavanilles, els expedicionaris i les expedicionàries han tingut l’oportunitat de realitzar una gran diversitat d’activitats esportives i culturals per descobrir i conéixer de forma dinàmica el patrimoni natural, històric i cultural de la Vall del Xúquer. «Han sigut activitats molt interessants. No coneixia cap d’estos pobles», explica Ferran Martín-Portugués, veí de 17 anys de València, qui reconeix que la localitat d’Antella ha sigut la que més li ha impactat.
«Els joves han aprés entorn la importància de l’aigua i la conservació de la fauna i la flora», explica el responsable de l’expedició, José Francisco Requena.I és que l’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar un estil de vida actiu i compromés amb la natura i la societat. Claudia Peris també ha participat en este projecte, a través del qual, en les seues paraules, «he aprés molt i he conegut a molta gent».
Entre les activitats que s’han realitzat en aquesta emocionant aventura es troben: la realització de rutes senderistes per paratges de gran valor natural, el descens amb caiac del riu Xúquer, visites increïbles i úniques com són la presa de Tous i la Sèquia Reial del Xúquer, tallers de la mà de la Conselleria d’Educació i la Conselleria d’Agricultura, obres de teatre i concerts en directe, i molt més. En este sentit, Amparo Cabanes, de 15 anys, reivindica que el descens en caiac ha sigut una de les activitats que més li ha sorprès. «Hem aprés molt. Cadascú hem aportat el nostre granet i hem aprés dels altres», recalca la jove, qui, sense dubte, «tornaria a repetir la experiència».
«Ha sigut un creixement social, cultural i personal molt gran» afig el responsable, qui afirma que els i les joves han tingut l’oportunitat, també, de conéixer a joves de tota la Comunitat Valenciana amb qui han pogut compartir els seus coneixements.
En aquest sentit, es tracta d’un projecte amb l’objectiu de repetir aquesta increïble expedició juvenil gratuïta cada estiu. «La nostra idea és que cada any es repetisca en una comarca diferent de la Comunitat Valenciana» afirma l’organització, la qual ja està treballant per a la pròxima expedició en 2024.
José Francisco Requena Mora – Responsable del Programa Acadèmic i Cultural d’Expedició Juvenil Cavanilles